IBS Forum

Den Svenska mötesplatsen för oss med IBS. Gratis medlemskap.

Hur man reser med flyg!

Hur man reser med flyg!
Författare: Amber J. Tresca, Översatt av Rickard E
Original artikel:

http://ibscrohns.about.com/...r.htm

Att flyga skapar stor oro hos många. Hursomhelst är det ett väldigt säkert, snabbt och ganska ekonomiskt sätt att resa. Att resa med flyg är nog att föredra för folk med kroniska besvär som IBS eller IBD. Det går snabbt och enkelt att åka längre resor. Lär dig flyga som ett proffs!Svårhetsgrad: Normal
Tid som behövs: Flera veckor innan resan.


Så här gör du:

1. Boka din biljett några veckor, kanske en månad innan du vill åka. När du bokar, be om en plats i gången. Du kan om det känns rätt även be att få sitta nära toaletten. Vid samma tillfälle kan du prata med flygbolaget om att du behöver “hjälp” med att gå på och av planet.

2. Några veckor innan du åker, ber du din läkare skriva ut recept på dina mediciner. Ifall dina mediciner försvinner, så kan du köpa nya när du kommer fram.

3. Be din läkare eller försäkringsbolag att ta fram ett namn på en läkare som kan behandla dina problem på den ort du ska åka till. Ifall du skulle få problem på din resa, har du nummer och adress till en läkare som kan hjälpa dig.

4. När du packar, se till att du får med dig mediciner, recept och andra viktiga papper i ditt handbagage. Detta är viktigt, då det händer att de andra väskorna kommer bort eller hamnar på fel plan.

5. Om det är möjligt, ha kvar medicinen i originalförpackningen. På så sätt kan säkerhets personal och övrig personal se att det är DU som fått medicinen på recept.

6. I väskan som du tar med på planet kan du ta med extra underkläder, våtservetter, papper, antibakteriella våtservetter, och annat som eventuellt kan behövas i en ”nöd situation”, eller om det är en smutsig toalett som kanske saknar papper. Ta gärna med en smörgås och vatten, då det finns risk att du kanske inte kan äta det som serveras på planet.

7. När du checkar in på flygplatsen, dubbelkolla din plats. Om du inte fått en plats i gången som du bett om, be personalen att flytta dig till en. Att checka in tidigt hjälper, då personalen oftast inte hunnit placera ut alla passagerare.

8. Om du är väldigt dålig och inte kan stå i säkerhetskontrollskön, säg till personalen i incheckningen. Dom hjälper dig då genom kontrollen och till din gate. Kom ihåg att ett leende och en trevlig attityd ofta hjälper i dessa situationer.

9. Beroende på flygplanets storlek, kommer ditt flyg att boardas allt från 20- 45 min innan avresa. Du kan alltid fråga flygbolagets personal när de planerar att släppa på folk. Planera ditt sista toa besök efter detta.

10. Om du inte fick någon plats i gången, kan du alltid fråga snällt om någon annan passagerare vill byta, när alla väl kommit ombord. De som oftast inte har något emot att byta platser kan vara folk som reser ensamma, en grupp som blivit separerade ombord, eller någon som kanske vill ha en fönsterplats.

11. Passagerare får generellt inte lämna sin plats när planet rullas ut, lyfter och landar. Fråga din flygvärd(inna) när de beräknas lyfta, så du hinner på toa innan.

12. När du kommer fram—ha grymt kul!!! Glöm nu inte bara att hålla din eventuella diet samt medicinering så du är i bra form när du ska flyga hem.

Tips:
1. Var alltid så trevlig du kan mot personal och medpassagerare.
2. Ät väldigt lätt samma dag som du ska flyga.
3. Håll din diet och medicinering minst en vecka innan och fram tills du ska flyga, för att få så lite problem som möjligt när det väl gäller.

Sök

Fler Guider?

Skulle du vilja se en annan guide med annat tema ?

Kanske har du själv en guide du vill dela med dig av ?

Tipsa oss om vad!

IBS Folder

Här finns vår IBS Folder. Denna kan ni ge till vänner, familj & kollegor om ni vill informera dem om ert tillstånd.

Öppna Folderpdfbild